Opening Grammofoonmuseum (Paul Scholten)

Opening Grammofoonmuseum (Paul Scholten)

Zaterdagmiddag 7 oktober is het National Grammofoonmuseum in ‘t Olde Gemientehuus,  Westeinde 2 in Nieuwleusen officieel geopend.

In het museum komt de geschiedenis aan de orde vanaf de uitvinding van de fonograaf in 1877 tot de intrede van de digitale muziek rond 1980. Naast de apparaten zijn in het museum oude grammofoons te bekijken en beluisteren.

Er is een collectie te zien van allerlei antieke fonografen en akoestische en elektrische platenspelers, variërend van de kleinste reisgrammofoon ter wereld tot en met een twee meter hoge jukebox uit 1908. De collectie speelplaten bestaat uit rond tienduizend 78 toerenplaten en verder nog een groot aantal langspeelplaten (33 toeren) en singles (45 toeren).

Een van de stukken uit de collectie is verder een polyphon uit rond 1900 met ongeveer dertig bijbehorende metalen platen. Het instrument werkt als een speeldoos en de platen maken muziek door middel van uitgestanste krammetjes. Verder zijn er nog veel radio’sbandrecorders en microfoons te zien die de grammofoons in hun historische context plaatsen.

De presentatie volgt een rondleiding door het museum. U hoort mooie verhalen achter de veelheid van fonograafs en grammofoons die u te zien krijgt. U ziet apparaten waarvan u het bestaan niet weet. Elke rondleiding is een bijzondere en unieke ervaring.

Tijdens de rondleiding neemt u nog een kijkje in de studio met professionele apparatuur en mengpaneel.

Groeten,

Paul Scholten

Loading