50 Jaar geleden

50 jaar geleden

Wie ging er niet zo snel mogelijk naar de plaatselijke platenzaak om wekelijks dat gedrukte exemplaar van de hitlijst te halen? Van dit hitlijst vind je op deze pagina wekelijks de Nummer-1 van de Top-40, de Alarmschijf (nummer 1 in de Tipparade) en de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top-40. Wil je alle nieuwe binnenkomers horen, luister dan naar ons programma Erfgoed van de Zeezenders op zondagavond, Radio Monique Internationaal, 19:00 tot 23:00 uur. In het uur van Marco de Bruyn komen alle nieuwe binnenkomers van deze week voorbij.

1 December 1973 – 7 December 1973

Nummer 1 in de Top-40
Schones Madchen Aus Arcadia – Demis Rousson

Alarmschijf – Nummer 1 in de Tipparade
Elton John – Goodbye Yellow Brick Road – My Music

Hoogste nieuwe binnenkomer in de Top-40
25. Loggins & Messina – My Music
26. Vader Abraham – Kinderogen
30. Cockney Rebel – Sebastian
32. Paul Anka – Flashback
33. Astrid Nijgh – Ik Doe Wat Ik Doe
35. Long Tall Ernie & The Shakers – Big Fat Mama
37. Isley Brothers – That Lady (Part 1)

Bron: Stichting Nederlandse Top 40 – www.top40.nl

Het verhaal achter de nummer 1 in de Top-40:

Schönes Mädchen aus Arcadia is een single van Demis Roussos. Het is afkomstig van zijn album Auf Wiedersehn. Het is samen met Auf Wiedersehn de enige Duitstalige single van Roussos die in Nederland werd uitgebracht, het is dan ook afkomstig van zijn enige Duitstalige langspeelplaat. De muziekproducent was geen vreemde in het Duitse taalgebied: Leo Leandros, de vader van Vicky Leandros. Vandaar dat wellicht teruggegrepen wordt op een mooi meisje uit Arcadië. Roussos werkte vanuit Griekenland en Leandros is er geboren. Roussos was ongekend populair in Nederland destijds. Zijn soms in softfocus opgenomen filmpjes voor Toppop wakkerden het exotisch gevoel aan. Munro en Leandros waren ook verantwoordelijk voor Après toi, de hit van Vicky Leandros.

Er is ook een Engelstalige versie: Lovely lady from Arcadia, die haalde de Engelse hitparade niet, net als de Duitse versie.

Hitnoteringen:
De single verkocht goed in het Duitse taalgebied: Duitsland, Oostenrijk (16 weken met een hoogste plaats 7) en Zwitserland (14 weken met een tweede plaats) omarmden het lied. In Nederland en België haalde het een nummer 1 positie. Schönes Mädchen kwam de Nederlandse lijsten binnen toen zijn vorige single nog hoog genoteerd was en verdween toen de opvolger hetzelfde had bereikt.


Loading